Wat is een CTA (Call to action)?

Wat is een CTA Image

Een CTA (Call to Action) is een uitnodiging aan de gebruiker om een specifieke actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld het invullen van een formulier, het aanklikken van een knop, of het maken van een telefoontje zijn. CTAs zijn vaak een belangrijk onderdeel van marketingcampagnes en -strategieën, omdat ze de gebruiker een duidelijke stap vooruit helpen in de conversie-funnel.

Een goede CTA moet duidelijk, overtuigend en relevant zijn. Het moet ook opvallen op de pagina, bijvoorbeeld door een contrasterende kleur of grotere tekstgrootte te gebruiken. Een CTA moet de gebruiker vertellen wat er van hem of haar verwacht wordt, en waarom het in hun belang is om de actie te ondernemen.

Bijvoorbeeld: ‘Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste aankoop’ . of ‘Download nu onze gratis e-book’

Het is van belang om de CTA’s regelmatig te testen en te analyseren om te zien welke CTAs het beste presteren en waar verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Er zijn veel verschillende soorten CTAs die op een website kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het doel van de website en de conversie-funnel. Hier zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende CTAs die op websites worden gebruikt:

  • Aanmeldformulieren 
  • Knoppen voor aankopen 
  • Download knoppen 
  • Knoppen voor contact of verkoop 
  • Knoppen voor sociale media 
  • Knoppen voor verdere navigatie 

Het is belangrijk op te weten dat een goede CTA duidelijk, relevant en overtuigend moet zijn en dat een CTA op een logische plek moet staan in de conversie funnels, zodat gebruikers een logische volgende stap kunnen maken.