Welke banen zijn er binnen marketing? 10 marketing banen

U bent op zoek naar een baan. Of misschien wilt u alleen weten wat er in marketing allemaal te doen is. Marketingxperts.nl heeft het antwoord! Na het lezen van deze korte blog bent u helemaal bijgepraat over de marketingwereld en weet u precies wat u zoekt.

Wat is marketing?

Marketing is alle activiteit die een bedrijf uitvoert om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Alle beroepen binnen marketing dragen daar met hun specialisme aan bij. Laten we eens kijken over welke banen we het dan hebben.

De banen in marketing

In marketing werken analisten, creatieven, uitvoerenden en managers. Samen vormen ze een ijzersterk marketingteam. Het marketingteam wordt geleid door de marketing manager. Laten we daar beginnen!

 

Marketing manager

 

Wat doet een marketing manager?

Een marketing manager ontwikkelt strategieën. Lanceert het bedrijf bijvoorbeeld binnenkort een online cursus? Dan zorgt de marketing manager ervoor dat er een funnel (een reis die de klant aflegt) gemaakt wordt om zoveel mogelijk cursusaanmeldingen te bemachtigen. Belangrijk in deze baan: marketing managers houden het budget in de gaten. Ze rapporteren de resultaten en sturen indien nodig bij. Daarnaast stuurt de marketing manager een team van marketeers en andere essentiële rollen (copywriters, designers) aan.

Het salaris van een marketing manager

Een marketing manager bewaakt alles rondom marketing in een bedrijf. Hij of zij verdient vaak minimaal € 3700,- bruto per maand en maximaal € 6500,- bruto per maand.

Welke competenties heeft u nodig als marketing manager?

Als marketing manager bent u een teamleader. Daar zijn verschillende vaardigheden op van toepassing: analytisch, conceptueel, coachend, creatief, innovatief, overtuigend, goed in presenteren, en een visie voor ogen hebben.

 

Product manager

 

Wat doet een product manager?

Een bedrijf heeft vaak meerdere producten/diensten. Om deze zo efficiënt mogelijk te verkopen, wordt er op ieder product een product manager gezet. De managers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het product. Zo houdt diegene de productie, marketing, budgettering en meer in de gaten. Kan er iets beter? Dan is het aan de product manager om dit te signaleren en een actieplan voor verbetering op te stellen.

Wat verdient een product manager?

Een product manager is een belangrijke schakel en verdient vaak minimaal € 2000,- bruto per maand met een maximum van € 4250,- bruto per maand.

Welke vaardigheden heeft u als product manager?

Als product manager werkt u vaak met targets. Om deze te behalen beschikt u over de volgende eigenschappen: anticiperend, besluitvaardig, conceptueel, creatief, innovatief, financieel bewust, overtuigend, goed kunnen plannen, resultaatgericht en een duidelijke visie voor ogen hebben.

 

Zoekmachine expert (SEO- en SEA-expert)

zoekmachine image

Wat doet een zoekmachine expert?

Een bedrijf en diens diensten/producten moeten goed gevonden worden in zoekmachines. Als het bedrijf namelijk niet gevonden wordt, blijft verkoop uit. Zoekmachine experts maken plannen om de vindbaarheid te verbeteren. Ook zijn zij (deels) betrokken bij de uitvoering hiervan. Er bestaan twee soorten zoekmachine experts: SEO en SEA. De eerste focust op organische vindbaarheid en de tweede focust op betaalde advertenties. Uiteraard kan een rol ook de combinatie van beide zijn.

Het salaris van een zoekmachine expert

Een SEO- of SEA-expert verdient vaak minimaal € 2500,- bruto per maand en maximaal € 4500,- bruto per maand.

Welke skills heeft een zoekmachine expert?

Als SEO- of SEA-expert bent u analytisch en beschikt u over de volgende eigenschappen: aanpassingsvermogen, ambitie, besluitvaardig, initiatiefnemend, goed kunnen plannen, precisie. 

 

Contentspecialist

 

Wat doet een contentspecialist?

Contentspecialisten zijn tekstschrijvers. Ze weten alles over de juiste opbouw van een tekst, spotten grammatica- en spellingsfouten en leren aantrekkelijk schrijven. Ze zijn vaak de spin in het web in een organisatie. Zo schrijven ze websiteteksten, brochures, autocues en meer.

Wat verdient een contentspecialist?

Een contentspecialist verdient vaak minimaal € 2400,- bruto per maand en maximaal € 3900,- bruto per maand.

Welke competenties heeft u nodig als contentspecialist?

Als contentspecialist bent u natuurlijk een ijzersterke schrijver. Daarnaast beschikt u over de volgende eigenschappen: creativiteit, conceptueel denken, kritisch zijn, precisie, goed kunnen plannen, initiatiefnemend.

 

Designer

webdesigner image

Wat doet een designer?

Designers zijn er binnen marketing in verschillende soorten en maten. Zo kunt u in marketing een webdesigner zijn. Deze designers houden zich bezig met het ontwerpen en uitvoeren van het meest gebruiksvriendelijke en best verkopende websitedesign. Ook kun je applicatie designer zijn. Deze ontwerpen telefoon- en desktop apps.

Het salaris van een webdesigner/applicatie designer

Een webdesigner start ongeveer rond de € 1800,- bruto per maand en verdient maximaal € 5000,- bruto per maand. Bij een applicatiebeheerder is dit net even anders. Het salaris start hier rond € 3900,- en heeft een plafond van € 8000,- bruto per maand.

Welke skills heeft een webdesigner of applicatie designer?

Als designer beschikt u over de volgende eigenschappen: precisie, creativiteit, discipline, innovatief, flexibiliteit, klantgericht, zelfsturend.

 

Webdeveloper

 

Wat doet een webdeveloper?

Als een website ontworpen is, dient deze ook gemaakt te worden. Dit is de technische kant van een website, en dat doet een webdeveloper/webbouwer. Aan de hand van het ontwerp van de designer gaat de webdeveloper aan de slag om dit te realiseren.

Wat verdient een webdeveloper?

Een webdeveloper verdient ongeveer rond de € 2300,- bruto per maand en maximaal € 4200,- bruto per maand. 

Welke skills heeft een webdeveloper?

Als developer heeft u vaak de volgende competenties: analytisch, innovatief, lerend, detailgericht, resultaatgericht, zelfsturend, goed in samenwerken, klantgericht.

 

Video producer

Wat doet een videomaker?

De naam zegt het al: als videoproducer bent u bezig met het maken van video’s. Hierbij gaat u rond de tafel met een inhouse team of klant. Of u sluit aan als freelancer. Er wordt een budget bepaald en besproken wat de wensen voor de video zijn. Als expert maakt u niet alleen de video, maar adviseert u de klant ook over de inhoud van de video en het beste resultaat voor de eindgebruiker.

Het salaris van een video producer

Een video producer begint vaak met een startsalaris van € 2700,- bruto per maand en groeit door naar maximaal € 4800,- bruto per maand. 

De competenties van een video producer

Als video producer bent u natuurlijk creatief. Daarnaast zijn de volgende vaardigheden belangrijk: klantgericht, precies, efficiënt, snel, financieel bewust, kritisch, resultaatgericht en goed in samenwerken.

 

Social media marketeer

De taken van een social media marketeer

Social media is niet weg te denken uit het medialandschap van vandaag. Daarom zijn er marketeers die zich specifiek op deze media richten. De social media marketeer ontwikkelt een strategie voor verschillende kanalen. Denk hierbij aan Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok en meer. Daarnaast werkt de social media marketeer de verschillende posts en ads uit. Eventueel gebeurt dit samen met een copywriter en designer. Als de posts eenmaal geplaatst zijn, controleert de social media expert of de resultaten goed zijn en of het budget (bij advertenties) juist besteed wordt.

Wat verdient een social media marketeer?

Een social media marketeer verdient bij de start ongeveer € 2500,- bruto per maand en kan doorgroeien naar maximaal € 4500,- per maand.

De skills van een social media marketeer

Doelgroepen ontvangen vandaag de dag veel prikkels. Het is de taak van de social media marketeer om er met kop en schouders bovenuit te steken en het bedrijf op unieke wijze in de markt te zetten. Social media marketeers zijn daarom erg creatief. Ook beschikken ze over de volgende vaardigheden: resultaatgericht, analytisch, goed in samenwerken, klantgericht, innovatief.

 

Data-analist

 

Wat doet een data-analist?

Niet onbelangrijk in marketing: data. U kunt namelijk niet weten of u goed bezig bent, zonder dit te meten. Een data-analist voorziet hierin. Ze analyseren verschillende soorten (grote) data en halen hier inzichten uit die voordeel hebben voor marketing.

Het salaris van een data-analist

Data-analisten zijn erg gewild in verschillende vakgebieden. Het startsalaris bedraagt ongeveer € 2800,- bruto per maand. Maximaal verdient een data-analist € 5500,- bruto per maand.

De vaardigheden van een data-analist

Het zit al in de naam: als data-analist bent u natuurlijk analytisch. Daarnaast is het goed om de volgende vaardigheden in huis te hebben: precisie, conceptueel denken, klantgericht, innovatief, resultaatgericht.

We hebben u een aantal mooie marketingbanen voorgesteld. Goed om te weten: dit is nog lang niet alles! Er is een groot aantal banen binnen de wereld van marketing. Wilt u meer weten? Neem dan gerust eens contact op met één van onze experts. Wil je online een internationale baan vinden? Gebruik dan betrouwbare esigning software voor het vastleggen van overeenkomsten en documenten. Esigning software zorgt voor gegronde overeenkomsten en identificatie van zowel werkgever en werknemer.