De 4 beste online SEO cursussen die je dit jaar nog kunt doen!

Als je een website hebt en je wilt meer bezoekers aantrekken, ontkom je er niet aan om zoekmachine marketing in te zetten. Binnen de zoekmachine marketing zijn er twee termen die belangrijk zijn: SEO en SEA. Waar SEA zich vooral bezighoudt met het binnenhalen van betaald verkeer middels advertentie campagnes in zoekmachines, richt SEO zich veelal op alle processen en maatregelen die de organische zoekresultaten optimaliseren. Hierin zijn drie belangrijke fundamenten te onderscheiden. 

De belangrijkste fundamenten binnen SEO zijn technische SEO, optimalisatie van on-site content en de autoriteit van je website. Als je je richt op het optimaliseren van deze drie fundamenten, kom je al een heel eind. Dit zal als resultaat hebben dat je hoger in de resultaten komt te staan bij relevante zoekwoorden. En hoe hoger je in de resultaten komt; hoe meer potentiële klanten jouw website zullen vinden. 

Maar laat je niet voor de gek houden; een goede SEO strategie gaat verder dan enkel deze drie fundamenten snappen. Om deze reden kan het interessant zijn een gespecialiseerde SEO cursus te volgen. Het aanbod van SEO cursussen is echter gigantisch. Maar dit maken we graag een stukje overzichtelijker voor je door een aantal cursussen uit te lichten.

Meester in SEO cursus – € 297

Als je werkzaam bent in online marketing, is de kans groot dat je weleens gehoord hebt van IMU. Internet Marketing Unie (IMU) helpt ondernemers te groeien in online marketing door tips en nieuwste trends te delen via boeken, blogs, video’s, cursussen, podcasts en evenementen. 

IMU heeft door de jaren heen enorm veel kennis opgedaan op het gebied van SEO en al deze kennis hebben zij verpakt in een online cursus; Meester in SEO cursus. De onderwerpen die je in deze cursus tegenkomt zijn onder meer: backlinks, keywordonderzoek, keywordplan, SEO tools, content strategie en mobile first SEO. 

De Meester in SEO cursus is erg uitgebreid; het is opgesplitst in diverse modules. Hierdoor kun je elke module vanaf waar en wanneer je wilt starten en volgen. Tevens krijg je onbeperkt toegang tot alle video en laten alle video’s je direct in de praktijk zien hoe je de SEO technieken toepast op je eigen website. Daarbij zitten er ook handige printbare SEO checklisten bij. 

Wel een kleine kanttekening: de cursus stamt uit 2019, dus wellicht dat sommige onderwerpen niet helemaal up-to-date zijn.  

SEO Cursus via NCOI – v.a. € 599 

Doe je liever een cursus bij een erkend opleidingsinstituut? Dan is de Search Engine Optimization (SEO) cursus van NCOI misschien wat voor jou. Deze praktische training wordt gegeven door hun businesspartner SRM, duurt één dag en wordt verzorgd in de regio Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Het is ook mogelijk om deze cursus virtueel bij te wonen. Je kunt je nog inschrijven voor februari en april 2022. 

‘’Hoe vergroot ik mijn kans op een hogere positie in de organische zoekresultaten?’’, het antwoord op deze vraag staat centraal in deze cursus. Je krijgt actuele kennis aangereikt op het gebied van zoekmachinemarketing, je krijgt een up-to-date inzicht in zoekmachineoptimalisatie en je verdiept je onder meer in zoekwoordstrategieën, interne links en navigatiestructuur. Na afloop van de cursus ontvang je het certificaat ‘Search Engine Optimization (SEO)’.

Deze cursus is interessant voor wanneer je in een zeer korte tijd (lees: 1 dag) de noodzakelijke kenmerken van SEO onder de knie wilt krijgen. Tevens ontvang je ook nog een een certificaat van een erkend opleidingsinstituut. Eerdere studenten hebben deze cursus een 8.7 gegeven. 

Frankwatching’s SEO Cursus – € 1.345

Marketing platform en community Frankwatching biedt een academy aan haar lezers met meer dan 120 verschillende trainingen. Alleen al op het gebied van SEO kun je diverse trainingen, cursussen en opleidingen volgen. 

Ben je dagelijks bezig met zoekmachine optimalisatie en content? En wil je je kennis en vaardigheden nog iets meer verdiepen? Kijk dan eens naar de SEO Advanced training van Frankwatching. Deze training duurt twee dagen en kent startmomenten op locatie in de virtual classroom. De training is Cedeo-erkend en na het deelnemen aan de training ontvang je ook een digitaal certificaat van deelname. 

Op dag 1 deze training leer je onder andere meer over SEO trends en de Google-filosofie, de zin en onzin van persona’s voor SEO, semantiek, de belangrijkste SEO-factoren en woordkeuzes en longtails. Op de tweede dag wordt er ingezoomd op het schrijven voor je doelgroep, technische randvoorwaarden voor SEO en ontvang je een SEO stappenplan voor de praktijk. 

Heb je de basiskennis nodig van SEO en besteed je liever iets minder tijd aan een training? Ga dan voor het SEO online cursuspakket van Frankwatching. In deze drie-uur-durende cursus leer je begrijpen hoe Google werkt, hoe SEO in elkaar zit en wat goede zoekwoorden zijn. De cursus is in de vorm van een opnamen, waardoor je deze kunt kijken en bestuderen in je eigen tempo. 

Google Skillsshop

Last but not least: de cursussen van de Google Skillshop. Hoewel de Google Skillshop / Google Digitale Werkplaats niet perse een hele SEO cursus biedt, biedt Google wel diverse andere cursussen die goed van pas kunnen komen. Google is nog steeds het meest gebruikte zoekmachine en alle advertenties campagnes die je in Google wilt uitvoeren, gebeurt via Google Ads. Om je een handje te helpen, biedt Google een zogenaamde skillsshop waar je diverse cursussen kunt volgen. Van cursussen over Google Analytics en Google Ads tot aan YouTube en Google Marketing Platform. Je kunt hier tevens ook terecht voor een cursus over de basisprincipes van online marketing én een cursus om ervoor te zorgen dat klanten jou online kunnen vinden. 

Met het volgen van de Google Ads cursus duik je in de basisprincipes van Google Ads Search. Na elke onderdeel in deze cursus, word je geacht een assessment te doen en te halen. Als dit hebt gehaald, ontvang je certificeringen voor elk onderdeel en uiteindelijk ook voor Google Ads zelf. Deze kun je weer mooi toevoegen aan je LinkedIn en CV. Je ontvangt ook een certificaat als je de Online Marketing cursus van Google hebt gehaald.