Wat is linkbuilding? 

Linkbuilding is essentieel als je de ranking van jouw website in zoekmachines als Google wilt verbeteren. Linkbuilding is dan ook een belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie. De letterlijke vertaling van linkbuilding is ‘bouwen van links’. En in de kern klopt dat ook. Linkbuilding is namelijk het vergaren van relevante verwijzingen naar jouw website. De links die naar jouw website worden geleid, noemen we backlinks.  

Interne linkbuilding

Je hebt interne linkbuilding en externe linkbuilding. Interne linkbuilding is het verwijzen naar belangrijke webpagina’s binnen jouw website. Het is namelijk erg belangrijk dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website. Een bezoeker moet eenvoudig naar een andere pagina kunnen navigeren. Dit is mogelijk middels een goede en slimme linkstructuur. Als een bepaalde pagina binnen jouw website erg belangrijk is, kan je ervoor kiezen linkjes naar die specifieke pagina op je onderliggende pagina’s te plaatsen. Google pikt dit signaal op en zal dan meer waarde toekennen aan jouw website. 

Externe linkbuilding

Dan externe linkbuilding. Externe linkbuilding is misschien nog wel belangrijker dan interne linkbuilding. Om hogerop in zoekmachines te komen, moet je onder andere zorgen voor autoriteit. Autoriteit vergaar je wanneer andere relevante websites een link naar jouw website plaatsen. Op deze manier denkt Google dat jij relevant bent en zal jouw ranking hierop afstemmen. Let wel op: Google kijkt echt naar de relevantie en kwaliteit van de links en minder naar de hoeveelheid links. Al heb je duizenden links; als geen enkele link over kwaliteit beschikt, zal Google dit niet goedkeuren. Dus; des te hoger de kwaliteit, des te beter.