Wat is een CMS (content management systems)?

Wat is een CMS image

Een CMS, of Content Management System, is een soort software waarmee gebruikers inhoud kunnen creëren, beheren en publiceren op een website zonder veel technische kennis te hebben. Dit kan het beheer van een website een stuk gemakkelijker en efficiënter maken.

Een CMS bestaat meestal uit twee delen: een back-end systeem, waar de gebruikers inhoud kunnen creëren en bewerken, en een front-end systeem, waar de website wordt weergegeven aan de bezoekers.

Met een CMS kan iedereen die is geautoriseerd inhoud toevoegen, wijzigen, verwijderen of organiseren zonder dat er code hoeft te worden geschreven of gewijzigd, gebruikers kunnen bijvoorbeeld nieuwe pagina’s toevoegen of bestaande pagina’s bewerken, afbeeldingen uploaden of video’s integreren.

Er zijn verschillende soorten CMS-systemen beschikbaar, bijvoorbeeld open-source systemen zoals WordPress, Joomla en Drupal, en commerciële systemen zoals Adobe Experience Manager of Sitecore.

Sommige van deze systemen zijn meer geschikt voor blogs, andere voor e-commerce sites, weer andere voor bedrijven die een groot aantal pagina’s hebben en daarom veel organisatie en structurering nodig hebben.

Het kiezen van een geschikt CMS-systeem hangt af van de specifieke vereisten van de website en de doelgroep. Een goed CMS systeem kan helpen bij het efficiënt beheren van de inhoud van de website en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Er zijn veel verschillende soorten Content Management Systemen (CMS) beschikbaar, hier zijn enkele voorbeelden van populaire systemen:

  • WordPress
  • Joomla 
  • Drupal
  • Adobe Experience Manager
  • Sitecore
  • Kentico 

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele CMS-systemen die er beschikbaar zijn. Er zijn ook veel andere systemen die afhankelijk van de specifieke vereisten van de website en de doelgroep een geschikt keuze kunnen zijn.