Wat is de bounce rate?

Wat is de bounce rate image

De bounce rate is een methode die wordt gebruikt om te meten hoe vaak bezoekers van een website slechts één pagina bekijken voordat ze de website weer verlaten. De bounce rate wordt uitgedrukt als een percentage van het totaal aantal bezoekers dat op één pagina is geland en daarna weer vertrokken is.

Een hoge bounce rate kan wijzen op een aantal problemen, zoals slechte navigatie op de website, niet relevante content of een slechte gebruikerservaring. Een lage bounce rate daarentegen suggereert dat bezoekers geïnteresseerd zijn in de content op de website en geneigd zijn om meer pagina’s te bekijken.

Een voorbeeld van een bounce rate zou kunnen zijn:

Een website heeft 1000 bezoekers in een dag, en 200 van deze bezoekers verlaten de website na slechts één pagina te hebben bekeken. Dit betekent dat de bounce rate van de website voor die dag 20% is (200 bezoekers die slechts één pagina bekeken hebben / 1000 bezoekers in totaal x 100% = 20%).

In dit geval kan een bounce rate van 20% wijzen op een aantal problemen. Het management of de eigenaar van de website zou verder onderzoek moeten doen om de oorzaken van de hoge bounce rate te achterhalen en verbetermaatregelen moeten treffen.

Bounce rate is echter niet altijd een reflectie van een slechte website. Bijvoorbeeld, een contactpagina of informatiepagina, men zou verwachten een hoger bounce rate te zien omdat de bezoekers de informatie die ze zoeken snel vinden en vervolgens besluiten om de website te verlaten.

Het is belangrijk om te onthouden dat de bounce rate alleen een indicatie is van hoe bezoekers met een website omgaan, en dat andere methodes, zoals het aantal pagina’s per sessie en de gemiddelde sessieduur, ook belangrijk zijn om een volledig beeld te krijgen van hoe bezoekers met een website omgaan.