De 5 leukste marketing podcasts

Wist je dat bijna de helft van de Nederlanders van 16 jaar en ouder weleens naar een podcast luistert? Dat is gebleken uit de alweer vijfde editie van de Markteffect Podcast Monitor. Heel gek is dat ook niet; een podcast is toegankelijk voor iedereen (hallo Spotify, Apple Podcasts en YouTube!) en voor elk onderwerp is er wel een podcast te vinden. Het is dé manier om in een, vaak relatief korte tijd, up to date te blijven over laatste ontwikkelingen binnen een branche of gewoon simpelweg geïnspireerd te worden door verhalen van anderen. Zo ook als het gaat om marketing gerelateerde podcasts. 

Of je een podcast nou onderweg of thuis opzet; wij vinden het in ieder geval heerlijk! Maar af en toe is het ook lastig om een podcast te kiezen want: het zijn er inmiddels zoveel. Ben je een keer toe aan iets nieuws qua podcasts? Luister dan eens naar een van onze Nederlandse favorieten! 

1| The Brief 

Stipt op één. We laten je graag kennismaken met een van de populairste marketing podcasts van Nederland: The Brief. En hoewel de titel Engels klinkt, is deze podcast gewoon lekker van onze eigen Nederlandse bodem. Daar kunnen we trots op zijn!

In The Brief podcast bespreken de twee hosts Mattijs en Gerben elke week de nieuwste trends en ontwikkelingen omtrent content, marketing en creatie. Dit doen zij vaak met (en af en toe zonder) inspirerende gasten, werkzaam bij interessante bedrijven! Denk aan bedrijven als New York Pizza, Bol.com of Philips. 

Naast de enorm interessante en inspirerende gasten en de verscheidenheid aan onderwerpen, is er nog iets leuk aan deze podcast. Aan het begin van elk interview, delen zowel de hosts als de gast tips over de beste content die zij de afgelopen week hebben gezien of gelezen. Hoe leuk! 

The Brief is perfect voor wanneer je rustig kunt zitten en alle tijd vrij hebt voor het beluisteren van de podcast. Elke aflevering duurt namelijk vaak iets langer dan een uur. Heb je toch iets gemist of wil je de content tips teruglezen? Dan kun je op de website terecht bij de shownotes

Luister de podcast nu op Spotify

2| CMOtalk

Heb je een half uurtje de tijd? En heb je zin om geïnformeerd en geïnspireerd te worden? Luister dan eens naar CMOtalk. In deze podcast staat marketingcommunicatie in het huidige digitale tijdperk centraal. Samen met zijn gasten heeft host Klaas Weima het over verschillende marketingthema’s. De onderwerpen variëren van consumer experiences en loyaliteitsprogramma’s tot aan artificial intelligence en sonic branding en voice.  

De mensen die te gast zijn bij CMOtalk zijn vaak Nederlandse Chief Marketing Officers bij inspirerende en grote bedrijven als Unilever, L’Oréal Group en de ANWB. 

Luister de podcast nu op Spotify

3| MT/Sprout Business Books podcast

Houd je van het lezen van management- en marketing boeken maar heb je daar de tijd niet altijd voor? Dan is de Business Books podcast iets voor jou. Tweemaandelijks bespreken de twee hosts de belangrijkste boeken op het gebied van ondernemen, management en leiderschap en delen ze de lessen uit deze boeken. Boeken die voorbijkomen zijn Hit Refresh van Microsoft CEO Nadella, de biografie van James Dyson en Amazon Unbound van Brad Stone. Tevens hebben ze af en toe ook interviews met topauteurs. De afleveringen duren ruim een half uur. 

Luister de podcast nu op Spotify

Tip: luister ook eens naar Studio Scaleup. Dit is een andere podcast van MT/Sprout waar er gesproken wordt over belangrijke gebeurtenissen omtrent startups, scale ups en f*ckups. 

4| Digital Brains

Wil jij je kennis van digital marketeer wilt uitbreiden? Waag eens een poging aan het luisteren van de Digital Brains podcast. Iedere twee weken komen drie marketeers van Adwise bij elkaar en hebben ze het over het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van online marketing, digital, tech en strategy. Eens per maand wordt er ook één specifiek thema besproken in de zogenaamde Deep Dive aflevering. 

In de Digital Brains podcast passeren allerlei actuele onderwerpen de revue. Van Google Ads en SEO voor e-commerce tot aan het laatste nieuws over solliciteren op TikTok en Cookieles in Chrome.

Luister de podcast nu op Spotify

5| How I Built This

Oké, we hadden gezegd dat we enkel Nederlandse Podcasts in dit lijstje zou toevoegen. Maar… How I Built This kon eigenlijk echt niet achterblijven. Hoewel deze podcast zich niet volledig verdiept in de trends van marketing, vinden wij dat deze podcast toch in het lijstje thuis hoort. Zeker als je van ondernemen houdt. Inspiratie genoeg! 

In How I Built duikt host Guy Raz in de verhalen achter ‘s werelds bekendste en meest inspirerende bedrijven en ondernemers. Dit doet hij samen met inspirerende gasten als CEO’s en manager van bedrijven als Coinbase en AirBnb tot aan Burt’s Bees en Bobbi Brown. En ook de duur van de afleveringen variëren sterk. De ene aflevering duurt net een uurtje en met de andere ben je wel anderhalf uur zoet. 

Luister de podcast nu op Spotify

Tips zijn welkom! 

Kende je de podcasts in dit lijstje al? En heb je nog andere leuke podcasts die je met ons wilt delen? Laat het ons dan gerust weten. We staan altijd open voor podcast tips!