Hoeveel kost het laten maken van een website?

Een website is hét uithangbord voor jouw bedrijf. Het bouwen van een goede website vergt echter veel tijd en kennis. Daarom doe je er waarschijnlijk goed aan om dit proces uit te besteden aan een bureau dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van websites. Deze bureaus bieden vaak verschillende soorten website pakketten waaruit jij kunt kiezen en aan elk pakket hangt uiteraard een ander prijskaartje.

Drie verschillende scenario’s  

De kosten voor het laten maken van een website hangt van een aantal factoren af waaronder jouw wensen qua webdesign, aantal pagina’s en functionaliteiten. Bovendien zijn er ook allerlei verschillende bureaus. Het ene bureau hanteert wellicht hogere kosten dan het andere bureau. Vaak is het daarom lastig in te schatten hoeveel het precies kost om een website te laten maken. Om je toch een indicatie te geven van wat je kunt verwachten qua kosten hebben we drie verschillende scenario’s geschetst.

1| Kosten – Basis website

Een basis website is perfect voor ondernemers en ZZP’ers die geen zin hebben in gedoe maar alsnog een website willen met de primaire functionaliteiten. Het opleveren van een basis website duurt vaak 2 tot 3 weken. Zo een basis website wordt namelijk aan de hand van een eerder gemaakte sjabloon gebouwd. Je kiest uit een van de sjablonen van het bureau en deze wordt door de webdesigner aangepast zodat het past bij jouw wensen en huisstijl. Bij een basis website wordt over het algemeen van jou verwacht dat je zelf je logo, afbeeldingen en teksten aanlevert. De webdeveloper doet daarna de rest. Let wel op want bij veel bureaus wordt er bij de ‘basis website’ niet altijd rekening gehouden met de marketing aspecten, zoals zoekmachine optimalisatie, van de website.

Indicatie kosten basis website laten maken:

Mooi Online – €699    |  VW Webdesign –  €699    | VrijdagOnline – €950  

2| Kosten – Design op maat

Het is ook mogelijk om een ‘basis’ website te laten maken met enkel het design op maat. Je gaat hiervoor samen in overleg met het bureau over jouw wensen omtrent het ontwerp. Het is ook mogelijk om een eerder gemaakt ontwerp aan te leveren. Het bureau zal op basis hiervan jouw website bouwen. Door het proces heen heb je de mogelijkheid om continu feedback te geven en zullen zij de feedback verwerken totdat je geheel tevreden bent met het ontwerp. 

Bij een design op maat is een webdesign bureau langer bezig gezien zij geen gebruik maken van een van hun sjablonen. Het design wordt ‘from scratch’ gemaakt waardoor deze dienst qua kosten omhoog gaat.

Indicatie kosten website met design op maat laten maken:

WebNexus – v.a. €1.500    | VW Webdesign –  v.a. €2.500   |   VrijdagOnline – v.a. €3.500   

3| Kosten – Gehele website op maat

Naast de twee eerder genoemde websites, bieden veel bureaus ook de mogelijkheid tot het  bouwen van een geheel op maat gemaakte website. Een maatwerk website is perfect voor bedrijven die het gehele proces van concepting, content creatie en ontwikkelen van de website willen uitbesteden. Het voordeel van een maatwerk website is dat er weinig tot geen grenzen zijn omtrent jouw wensen voor jouw website. Alles is zo goed als mogelijk. 

Bestaat bijvoorbeeld de juiste plug-in nog niet voor jouw website? Bij het juiste webdevelopment bureau ontwikkelen de technische specialisten een nieuwe toepassing voor jouw website. Verder kun je bij de juiste partij onder meer vragen naar opmaat gemaakte widgets, op maat gemaakte modules en andere gewenste functionaliteiten. 

De keerzijde van een op maat gemaakte website is wel dat de kosten hevig kunnen oplopen. Zo heb je de eenmalige kosten bij aanschaf maar ook eventuele (maandelijkse) onderhoudskosten en kosten voor maatwerk updates. Deze keuze voor een maatwerk website is dan ook het beste voor bedrijven die een groot budget hebben om deze investering te doen. 

Indicatie kosten maatwerk website laten maken:

VW Webdesign – v.a. €3.900    |    VrijdagOnline –  v.a. €5.500   

Bijkomende kosten

Naast het laten maken van een website, kan het zijn dat er ook nog andere onvoorziene kosten komen opduiken. Het is handig om hier rekening mee te houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Domeinnaam en hosting

Iedere website heeft een domeinnaam en hosting nodig. Het domeinnaam is het adres van jouw website. Een hosting is de ‘’thuisbasis’’ van jouw website; met een hosting zorg je ervoor dat jouw website online komt te staan. Zonder deze twee kan je jouw website niet lanceren. 

Bij veel webdevelopment bureaus worden deze kosten al meegenomen in de offerte. Toch kan het ook zo zijn dat je hiervoor apart moet betalen. Er zijn verschillende hostingpartijen waar je een hosting en domeinnaam kunt huren. Een daarvan is Vimexx. Hier is de prijs voor het registreren van een domeinnaam v.a. €0,89 per jaar en de prijs voor een hosting v.a. €2,45 per maand. In het hostingpakket van Vimexx ook al een SSL certificaat. 

Onderhoudscontract / Maandelijkse updates

Bij sommige webdesign bureaus kan het ook voorkomen dat zij een onderhoudscontract aanbieden. Dit houdt in dat zij voor de maandelijkse updates van jouw websites zorgen tegen een bepaalde prijs per maand. Ook deze kosten kunnen erg uiteenlopen. Je kunt hiervoor het beste rekening houden met €50 tot €500 per maand. Dit is echter alleen aan te raden voor bedrijven die geen tijd hebben om dit zelf onder handen te nemen of hier niemand voor hebben aangenomen. Ga dus voor jezelf goed na of je dit echt nodig hebt en bespreek dit vooraf duidelijk met het bureau.

Stockfoto’s

Afbeeldingen. Nog een kostenpost wat niet perse bij elke website nodig is. Bij websites in bepaalde sectoren, zoals financiën of verzekeringen, kunnen eigen gemaakte foto’s niet professioneel overkomen. Voor deze websites is het interessant om op zoek te gaan naar stockfoto’s die wel voor de juiste professionaliteit zorgen. Er zijn verschillende websites om afbeeldingen te kopen, waaronder shutterstock.com. Hier kun je per afbeelding betalen maar je kunt ook een abonnement afsluiten. Zo een abonnement is v.a. €29 p/m voor 10 afbeeldingen per maand. 

Des te meer wensen, des te meer kosten

Het is lastig om een pijl te trekken op de kosten van het laten maken van een website. Je weet de exacte prijs pas wanneer je in gesprek bent geweest met het bureau en uiteindelijk een offerte hebt ontvangen. De prijs wordt bepaald door een aantal factoren waaronder de design wensen, functionaliteit en het aantal uren dat besteedt moet worden aan jouw website. Maar over het algemeen geldt wel; hoe uitgebreider en mooier jouw website moet zijn, hoe meer je moet betalen. Bespreek dus in detail met het bureau wat je precies wilt en wat je budget is zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het zien van het totale kostenplaatje. 

Webdesign bureau Prijzen Type website
Mooi Online € 699 Basis website
VW Webdesign € 699 Basis website
VrijdagOnline € 950 Basis website
WebNexus v.a. € 1.500 Design op maat
VW Webdesign v.a. € 2.500 Design op maat
VrijdagOnline v.a. € 3.500 Design op maat
VW Webdesign v.a. € 3.900 Gehele website op maat
VrijdagOnline v.a. € 5.500 Gehele website op maat