Hoeveel verdient een marketing manager?

Velen zijn benieuwd naar hoeveel een marketing manager verdient. Het salaris van een marketing manager kan echter nogal variëren waardoor het lastig is om hier een antwoord op te geven. Het salaris hangt namelijk af van een aantal dingen waaronder het aantal jaren ervaring, de hoogst genoten opleiding en de organisatie waar je komt te werken. Tevens kan het vaste salaris ook nog eens verhoogd worden met eventuele bonussen en provisieregelingen.  

Voordat we overgaan naar wat een marketing manager verdient, is het eerst goed om duidelijk te hebben wat er van een marketing manager verwacht wordt. 

Wat doet een marketing manager?

Een marketing manager is in alle branches nodig en kan bijna voor elk bedrijf ingezet worden. Een marketing manager is een belangrijk persoon binnen een bedrijf, die verantwoordelijk is voor de gehele (online) marketing afdeling. Hij of zij analyseert de wensen en eisen van de klanten en markten, adviseert de directie hierover en bepaalt aan de hand hiervan het marketingbeleid. Tevens houdt een marketing manager zich ook vaak bezig met de communicatie en PR van het bedrijf. Het doel van een marketing manager is uiteindelijk het bedrijf onder de aandacht brengen zodat de (nieuwe of bestaande) producten of diensten verkocht worden. 

Wat zijn de belangrijkste taken van een marketing manager?

Naast het salaris kan ook het takenpakket van een marketing manager erg variëren. Elk bedrijf heeft zijn eigen invulling van het functieprofiel. Om toch een beetje een indicatie te geven, hebben we hieronder de belangrijkste en meest voorkomende taken neergezet.

  • Leiding geven aan marketing medewerkers
  • Opstellen en uitvoeren van de marketingstrategie
  • Opzetten van verschillende (online en offline) marketing- en reclamecampagnes 
  • Het voeren van marktonderzoeken en concurrenten-analyses 
  • Bewaken van het marketingbudget
  • In kaart brengen van de wensen en behoeften van klanten
  • Bewaken van het merk en naamsbekendheid

Het salaris van een marketing manager

Elk bedrijf bepaalt zelf de hoogte van het salaris voor een marketing manager. Hierbij houden zij rekening met de eerdere ervaring die iemand opgedaan heeft, het takenpakket en de vooropleiding die de kandidaat genoten heeft. Het gemiddelde salaris van een marketing manager ligt volgens indeed op €4.000 bruto per maand. 

Hoewel het gemiddelde salaris volgens Indeed dus €4.000 bedraagt, kunnen we dit ook opsplitsen om een nog beter beeld te geven. Over het algemeen ontvangt een startende marketing manager met ‘wat’ ervaring gemiddeld een salaris van €3.000 bruto per maand. Een marketing manager met vijf jaar ervaring binnen een groter bedrijf als de Rabobank ontvangt een salaris van gemiddeld €5.000 bruto per maand en het salaris van een marketing manager met meer dan acht jaar ervaring binnen een groot internationaal bedrijf kan wel oplopen tot €7.500 bruto per maand. 

De vacature zoekmachine site Indeed heeft een duidelijk overzicht gemaakt met de topbedrijven voor een marketing manager en de acht plaatsen in Nederland waar je als Marketing Manager het meest verdient. Zo staan Utrecht, Haarlem en Heemstede in de top drie plaatsen met een gemiddeld salaris van €4.120 bruto per maand. 

salaris marketing manager

Bron: Indeed